Langtidsstudie av næringsøkologi og vekst hos storørret i Pasvikvassdraget - en sammenligning mellom utsatt og vill ørret - Haugland, Øyvind (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Kraftutbyggingen i Pasvikvassdraget startet i 1964 og det finnes syv kraftverk i vassdraget. Storørretbestanden gikk kraftig tilbake som følge av kraftutbyggingen og i 1979 ble det startet et utsettingsprogram av ørret i elva for å kompensere for reduksjonen i størrelsen av den naturlige populasjonen. I dag settes det årlig ut 5000 ørret større enn 25 cm. Dette langtidsstudiet omhandler diett og vekst til utsatt og vill ørret i Pasvikvassdraget, samt evalueringer rundt utsettingsprogrammet og forvaltningen av storørretbestanden. Bakgrunnsmaterialet i denne studien er prøver av ørret innsamlet av lokale fiskere i Pasvik i perioden 1998 – 2008. Dietten til utsatt og vill ørret ble undersøkt ved analyser av mageprøver og prøver av stabile isotoper. Tilbakeberegningen av lengde til utsatt og vill ørret ble gjort ved analyse av otolitter i 2001 og 2007, og undersøkt med Lea-Dahls metode og Finstadmodellen. Resultatene fra mageanalysene og stabile isotoper viste at utsatt og vill ørret utelukkende var pelagiske fiskespisere. Den dominerende byttefisken til utsatt og vill ørret var lagesild, med noe innslag av planktonisk. Byttedyrpreferanse var tilnærmet lik og mageanalysene gjenspeiler i stor grad artssammensetning og byttedyrstørrelsen i vassdraget. Analyser av stabile isotoper plasserer storørreten på øverste trofiske nivå i næringsnettet. Utsatt ørret dominerer i fangstene i hele vassdraget og tilbakeberegning av lengde ved alder viste at utsatt og vill ørret hadde god og stabil vekst i undersøkelsesperioden.