Samfunnsstruktur og tetthet av bunndyr i littoralsonen av en oligotrof, subarktisk innsjø - variasjoner gjennom dyp og sesong - Johansen, Kristin M. Sommerseth (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Bentiske makroinvertebrater i littoralsonen av innsjøer utgjør en stor del av innsjøers økosystem, og samfunnsstrukturen av disse dyrene kan være med å påvirke hele økosystemet. Forskjellige arter av bunndyr har forskjellige livssykluser og tilpasninger til habitatene de lever i og det er rimelig å forvente at sammensetningen av arter endrer seg med forskjellige dyp og bunnsubstrat, og også over tid. Gjennom tre innsamlingsperioder i løpet av den isfrie sesongen i Takvatn ble prøver av bunndyrfaunaen tatt fra 4 forskjellige dyp, bølgeslagsonen (0,5 m), sandbunn uten begroing (1-2 m), Nitellabeltet (6-9 m) og sandbunnen på 12-14 m. En klar sonering av bunndyr relatert til dyp ble funnet, der bølgeslagsonen skilte seg mest ut fra de andre dypene med store andeler døgnflue- og steinfluelarver. På de andre tre dypene var det i hovedsak fjærmygglarver, muslinger og fåbørstemark som dominerte. De sesongmessige endringene var også markante, både i tetthet og i artssammensetning. I juni var tettheten på 0,5 meter svært lav, men økte utover sommeren. Døgnfluelarvene dominerte i august, og da spesielt Heptagenia dalecarlica. I oktober var det steinfluen Capnia atra som dominerte sterkt. Ved å kartlegge biodiversiteten i littoralsona i Takvatn har det vært lagt et grunnlag for å følge endringer i biodiversitet og med det de endringene som påvirker slike økosamfunn.