Når avstand blir et hinder for vekst og utvikling - en studie av Karlsøy kommune - Solberg, Heidi Janne (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Distriktskommuner utvikler seg i ulike retninger, der det etter hvert er flere som lykkes med befolknings- og næringsutvikling, mens andre opplever stagnasjon og gradvis befolkningsnedgang. Ved å ta utgangspunkt i Karlsøy kommune i Troms - en distriktskommune, et kyst- og fiskerisamfunn som i en lengre periode har vært preget av befolkningsnedgang er tematikken i denne masteroppgaven knyttet mot utfordringer med å skape lokal vekst og utvikling i en tid hvor globalisering har ført til at distriktskommuner, og særskilt kyst- og fiskerisamfunn i økende grad berøres av hendelser, prosesser og beslutninger som blitt tatt utenfor disse samfunnene. I denne studien av Karlsøy kommune bygges analysen i hovedsak på et innenfra-perspektiv. Ved å ha et fokus på aktører innad i karlsøysamfunnet og deres opplevelse vil jeg undersøke hva som kan ligge bak kommunens utviklingsproblematikk. For å forklare problematikken vil jeg som et inntak trekke inn komponenter fra coping strategies. Ved å undersøke kommunen som institusjon og deres evne til å (1) skape næringsmessig innovasjon og nye løsninger som har betydning for den lokale økonomien, (2) bruke nettverk og danne sosial kapital til å fremme nøkkel-tiltak for lokal vekst og utvikling og (3) utvikle individuelle identiteter i retning av å ha Karlsøy kommune, og ikke bare egen øy, som felles referansepunkt.