Hva kom først – kunnskapen eller politikken? En studie av relasjonen mellom kunnskap og politikk i debatten om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja - Fossland, Karoline (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
I den norske debatten om petroleumsvirksomhet omtales kunnskap ofte som en nøytral kilde til svar på spørsmål om åpning eller verning av nye områder. I denne oppgaven utfordres denne oppfatningen, i en studie av relasjonen mellom politikk og kunnskap i debatten om petroleumsvirksomhet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja (LoVeSe). Konkret gjøres dette gjennom å analysere produksjonen av og innholdet i rapporten Kunnskapsinnhenting om virkninger av petroleumsvirksomhet i det nordøstlige Norskehav (OED 2012). Analysen er et kunnskapssosiologisk arbeid, som benytter argumentativ diskursanalyse kombinert med empirisk forskning og teorier om mandatkunnskap og naturpolitikk. Forvaltningsobjektet LoVeSe konseptualiseres i oppgaven som en kombinasjon av de tre faktorene kunnskap, politikk og natur. Oppgaven undersøker hvordan måter å kombinere disse faktorene i en departemental prosess skaper et forvaltningsobjekt, heller enn å beskrive det. Målet med undersøkelsen er å forklare hvordan forvaltningsobjektet LoVeSe ble redefinert gjennom denne rapporten, og dermed endret beslutningsgrunnlaget for petroleumsspørsmålet i områdene.