Bosetning fra steinalder til jernalder på Eidet - Skålbunesprosjektet 2006-2007 - Hole, Johan Terje; Arntzen, Johan Eilertsen; Grydeland, Sven Erik (UiT Norges arktiske universitet, 2007)
Et større boplassområde ble funnet i forbindelse med Statens vegvesens ”Reguleringsplan Rv. 17 Tverlandshalvøya” i Bodø kommune, Nordland fylke. Funnene ligger midt i traseen for den nye riksvegen og utgravningene ble konsentrert om to hovedområder: Eidet og Flata. På begge plassene er det boreale gjenstandsfunn i harde bergarter. Det ble også funnet et par gjenstander i slipt skifer. Det som i utgangspunktet var en steinalderutgravning skulle snart by på en kronologisk overraskelse. På Eidet ble det etter hvert funnet bosetningsfaser fra førromersk jernalder og folkevandringstid. Det dreier seg om hustufter, kokegroper, ildsteder og andre strukturer. Til anleggene hører også et større åkerområde. Det er gjort funn i jern, stein, leire, keramikk, bein og annet. På Flata er det avdekket ei hustuft fra sein vikingtid/tidlig middelalder hvor det i tillegg til funngruppene nevnt for Eidet, også ble funnet flere bronsefragmenter.