Nord-Norgesadministrasjonen: En fellesadministrasjon for Nord-Norge 9. april - 9. juni 1940 - Nybrott, Andreas Løhre (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
Den 9. april 1940 ble Norge invadert av Tyskland. På kort tid inntok og besatte tyske styrker Oslo, Kristiansand, Stavanger, Bergen, Trondheim og Narvik. Til tross for det vellykkede tyske angrepet forble mesteparten av Nord-Norge fritt, og kom til å bli det frem til den norske militære kapitulasjonen den 9. juni 1940. Etter 9. april ble Nord-Norge avskåret fra resten av landet, dette tvang de tre nordligste fylkene til å tilpasse seg denne omveltningen. Fylkesmennene i Nord-Norge etablerte en fellesadministrasjon som skulle ta seg av saker felles for Nord-Norge. Inntil videre utøvde fylkesmennene den øverste sivile myndigheten i Nord-Norge. Dette gjorde de av nødvendighet siden de ikke fikk kontakt med regjeringen, og at landsdelen ikke lenger kunne få støtte fra resten av landet. Samtidig trengte General Fleischer og 6. divisjon en stabil hjemmefront som de kunne støtte seg på. Nord-Norge risikerte et sammenbrudd hvis ikke fylkesmennene klarte å organisere Nord-Norge slik at landsdelen kunne klare seg på egenhånd.