Handelsfamilien Dons og deres sosiale nettverk: En kartlegging av familiens ekteskap og fadderskap, samt et blikk på bruk av lokalhistorie som undervisningsmetode - Johansen, Mette (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
I 1794 etablerte Jens Bing Dons og kona Ingeborg Anna Hamnvik handelssted. De ble raskt regnet som den ledende handelsfamilien på Ibestad og innad astafjordområdet. Det sosiale nettverket bidro til at familien Dons fikk denne betydningsfulle samfunnsposisjonen. Min mastergradsoppgave kartlegger det sosiale nettverket til familien Dons, gjennom å se på ekteskapsinngåelser og hvem familien valgte som faddere til sine barn. Oppgaven viser at det lå et nytteperspektiv bak Dons-slektens valg av ektefelle og faddere i denne perioden. Jeg følger de fire første generasjonene som drev handelsstedet, både når det gjelder kartlegging av ekteskap og fadderskap. Perioden den tar for seg er slutten av 1700-tallet og fram til starten av 1900-tallet. Siden mastergradsoppgaven er en lokalhistorisk undersøkelse, har det også blitt gjort plass til en didaktisk del som tar for seg bruk av lokalhistorie som undervisningsmetode.