”Vi er ikke syke mennesker - vi har bare et behov for å snakke". En kvalitativ studie av en internettbasert selvhjelpsgruppe for ungdom med en psykisk syk forelder. - Trondsen, Marianne Vibeke (UiT Norges arktiske universitet, 2014)
The papers number 2-4 of this thesis are not available in Munin: 2. Trondsen, M. V.: 'Living with a Mentally Ill Parent: Exploring Adolescents’ Experiences and Perspectives', Qualitative Health Research (2012), vol. 22(2):174-188, available at http://dx.doi.org/10.1177/1049732311420736 3. Trondsen, M. V.: 'Risikofokus på barn med psykisk syke foreldre', in Tjora, A. (red.) Helsesosiologi. Analyser av helse, sykdom og behandling (p. 117-133), Gyldendal Norsk Forlag. 4. Trondsen, M. og Sandaunet, A.-G. (2009) 'The dual role of the action researcher', Evaluation Program and Planning (2009), vol. 32(1):13-20, available at http://dx.doi.org/10.1016/j.evalprogplan.2008.09.005 . The accepted manuscript version of this article is available in Munin at http://hdl.handle.net/10037/1728 Hensikten med avhandlingen er å utforske potensialet i internettbaserte selvhjelpsgrupper som støttetilbud for ungdom med psykisk syke foreldre. Avhandlingen er basert på en aksjonsforskningsstudie hvor det ble etablert en internettbasert selvhjelpsgruppe for ungdom (15-18 år) med en psykisk syk forelder. Studien ble gjennomført i samarbeid mellom Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin v/Universitetssykehuset Nord-Norge HF og Avdeling for barn og unges psykiske helse v/Sørlandet sykehus HF. Selvhjelpsgruppen ble organisert som et anonymt passordbeskyttet diskusjonsforum, som del av en nasjonal nettjeneste for barn og unge med psykisk syke foreldre (www.morild.org) ved Sørlandet sykehus HF. Studien tar utgangspunkt i ungdoms perspektiver og erfaringer, og belyser betydningen av selvhjelpsforumet i deres hverdagslivkontekst. Avhandlingens fire artikler drøfter studiens overordnete forskningsspørsmål: Hva betyr en anonym internettbasert selvhjelpsgruppe for ungdom med psykisk syke foreldre, og hvordan kan det forstås i lys av sosiologiske perspektiver? 16 ungdommer har deltatt i studien. Avhandlingen har et barndomssosiologisk rammeverk, og er basert på kvalitativ metode gjennom deltakende observasjon i forumet over 2 år og ...