Ulcerøs kolitt, Infliximab-behandling og kolektomi - Tawfik, Halmat Omar (Universitetet i Tromsø, 2013)
Oppgaven tar for seg 132 pasienter med moderat til alvorlig Ulcerøs kolitt som har fått Infliximab-behandling ved UNN-Tromsø i perioden 2002-2011. 29 pasienter av disse 132 har endt opp med kolektomi. Studien undersøker om det er noen mulige riskofaktorer/prediktorer før og etter behandling med Infliximab som er karekteristisk for gruppen som kolektomeres. Det har blitt tatt utgangspunkt i pasientjournaler, hentet riktig pasientgruppe og satt de i programmet SPSS. Etter å ha gjennomført noen statistiske analyser, har jeg kommet frem til følgende konklusjon; Det å være mann med høy UCDAI-score og høy Calprotectin etter Infliximab-induksjonskurer er signifikante prediktorer for kolektomi ved Ulcerøs kolitt . Pasientene som hadde manglende respons for Infliximab og kort remisjonstid etter induksjonskur 1 har også økt risiko for kolektomi. UC pasienter som mottar tilleggsbehandling med Imurel ser ut til å ha redusert risiko for kolektomi. Resultatene bør dog tolkes med forsiktighet ettersom studien har begrenset antall pasienter i subkategoriene.