Validiteten av selv-rapporterte opplysninger om hypertensjon og proteinuri i svangerskap hos kvinner i Tromsøundersøkelsen 4 - Falkegård, Marit (Universitetet i Tromsø, 2013)
Formål: Validering av selv-rapporterte svangerskapsopplysninger fra Tromsø 4. Bakgrunn: Oppgaven er en del av forskningsprosjektet «Forskjeller i risikofaktorer for koronar hjertesykdom hos kvinner med tidligere svangerskapsforgiftning som har ulikt utfall ved koronar angiografi» ved Kvinneklinikken, Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Hypertensive svangerskapslidelser affiserer årlig 8-10 % av alle svangerskap i Norge. Kvinner som har hatt svangerskapsforgiftning har økt risiko for å utvikle hjerte-karsykdom. Bakgrunnen for prosjektet er å finne ut hva som skiller kvinnene som utvikler slik sykdom fra de som ikke gjør det. I den fjerde Tromsøundersøkelsen (Tromsø 4) anga 2884 kvinner å ha hatt hypertensjon og/eller proteinuri i minst ett svangerskap. Ved å koble data fra Tromsø 4 opp mot koronar angiografidatabasen ved UNN, vil vi kunne se på forskjeller i risikofaktorer mellom de som har utviklet hjerte-karsykdom og de som ikke har det. For å kunne bruke data fra Tromsø 4 som grunnlag for en slik kobling, måtte vi kontrollere validiteten. Metode: Gjennomgang av 200 pasientjournaler for kvinner med angitt hypertensjon og/eller proteinuri i svangerskapet og 200 aldersmatchede kontroller. Resultat: Data ble funnet i journalene hos 309 av kvinnene. Av disse ble hypertensjon og/eller proteinuri ble bekreftet hos 80,3 % av kvinnene som hadde angitt dette. Konklusjon: Det er godt samsvar mellom selvrapporterte opplysninger og faktiske funn hos kvinnene som i Tromsøundersøkelsen 4 har angitt å ha hatt hypertensjon og/eller proteinuri i svangerskapet.