Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.

Verden blir stadig mindre ved at handelen over landegrensene blir lettere, transport blir mer effektiv og billigere, og datateknologien gjør det lettere å kommunisere med, og skaffe seg informasjon om hva som skjer internasjonalt. Samtidig som globalisering skaper nye muligheter for den norske tradi...

Full description

Bibliographic Details
Main Author: Ingilæ, Odd-Eilert
Format: Master Thesis
Language:Norwegian Bokmål
Published: Universitetet i Tromsø 2007
Subjects:
Online Access:https://hdl.handle.net/10037/629
id ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/629
record_format openpolar
spelling ftunivtroemsoe:oai:munin.uit.no:10037/629 2024-06-02T08:06:35+00:00 Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien. Ingilæ, Odd-Eilert 2007-02-21 392390 bytes application/pdf https://hdl.handle.net/10037/629 nob nob Universitetet i Tromsø University of Tromsø https://hdl.handle.net/10037/629 URN:NBN:no-uit_munin_441 openAccess Copyright 2007 The Author(s) Innovasjon bedriftsutvikling tradisjonell fiskeindustri VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213 Master thesis Mastergradsoppgave 2007 ftunivtroemsoe 2024-05-07T08:40:37Z Verden blir stadig mindre ved at handelen over landegrensene blir lettere, transport blir mer effektiv og billigere, og datateknologien gjør det lettere å kommunisere med, og skaffe seg informasjon om hva som skjer internasjonalt. Samtidig som globalisering skaper nye muligheter for den norske tradisjonelle fiskerinæringen, så blir den stadig også mer presset fra utenlandske konkurrenter. I tillegg har ressurstilgangen vært svingende, og skapt store utfordringer for fiskeindustrien. Derfor stilles det kontinuerlig krav om tilpassning, fornyelse og endring. De bedrifter som satser bevisst og kontinuerlig på innovasjon og utvikling i fornyelse, er også de som vil ha de beste muligheter til å hevde seg. Vinteren 1996 sank prisene på den norskproduserte fisken så drastisk at en krise, den andre på under ti år, var i anmarsj. Denne gangen var det markedskrise, istedenfor ressurskrise i 1989, som var et faktum. På nytt var det mange som måtte legge inn årene og slå seg konkurs. Det vi ser er at vi fortsatt har en fiskeindustri i Norge. Disse har klart seg gjennom de to store krisene og den vanskelige tiden etter dette. Spørsmålene jeg i denne oppgaven har prøvd å finne svar på er; hva er det bedriftene gjør annerledes i dag i forhold til for ti år siden? Hva skjer av nyskapning innenfor tradisjonell fiskeindustri? Og hvordan legger bedriftene i den tradisjonelle fiskeindustrien til rette for nyskapning? Denne oppgaven er blitt til gjennom dybdeintervju av lederne i ni bedrifter i Troms og Finnmark. Svarene jeg får tyder på at det er en rasjonell strategi å holde på det tradisjonelle ved å bevare båndene til lokalsamfunnet og den lokale flåten. Slik sikrer bedriftene seg stabil kompetanse i produksjon med at arbeiderne er lojale mot arbeidsplassene og at bedriftene sikrer seg en stabil resurstilgang fra en lojal hjemmeflåte. Samtidig er de nødt til å innse at den lojale arbeidsstokken er den viktigste resursen for at nyskapning skal fremmes og lykkes. Her synes det imidlertid å svikte. I tillegge er bedriftene nødt til ... Master Thesis Finnmark Finnmark Troms University of Tromsø: Munin Open Research Archive Handelen ENVELOPE(25.006,25.006,71.007,71.007) Synes ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538) Troms og Finnmark ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724)
institution Open Polar
collection University of Tromsø: Munin Open Research Archive
op_collection_id ftunivtroemsoe
language Norwegian Bokmål
topic Innovasjon
bedriftsutvikling
tradisjonell fiskeindustri
VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213
spellingShingle Innovasjon
bedriftsutvikling
tradisjonell fiskeindustri
VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213
Ingilæ, Odd-Eilert
Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
topic_facet Innovasjon
bedriftsutvikling
tradisjonell fiskeindustri
VDP::Samfunnsvitenskap: 200::Økonomi: 210::Bedriftsøkonomi: 213
description Verden blir stadig mindre ved at handelen over landegrensene blir lettere, transport blir mer effektiv og billigere, og datateknologien gjør det lettere å kommunisere med, og skaffe seg informasjon om hva som skjer internasjonalt. Samtidig som globalisering skaper nye muligheter for den norske tradisjonelle fiskerinæringen, så blir den stadig også mer presset fra utenlandske konkurrenter. I tillegg har ressurstilgangen vært svingende, og skapt store utfordringer for fiskeindustrien. Derfor stilles det kontinuerlig krav om tilpassning, fornyelse og endring. De bedrifter som satser bevisst og kontinuerlig på innovasjon og utvikling i fornyelse, er også de som vil ha de beste muligheter til å hevde seg. Vinteren 1996 sank prisene på den norskproduserte fisken så drastisk at en krise, den andre på under ti år, var i anmarsj. Denne gangen var det markedskrise, istedenfor ressurskrise i 1989, som var et faktum. På nytt var det mange som måtte legge inn årene og slå seg konkurs. Det vi ser er at vi fortsatt har en fiskeindustri i Norge. Disse har klart seg gjennom de to store krisene og den vanskelige tiden etter dette. Spørsmålene jeg i denne oppgaven har prøvd å finne svar på er; hva er det bedriftene gjør annerledes i dag i forhold til for ti år siden? Hva skjer av nyskapning innenfor tradisjonell fiskeindustri? Og hvordan legger bedriftene i den tradisjonelle fiskeindustrien til rette for nyskapning? Denne oppgaven er blitt til gjennom dybdeintervju av lederne i ni bedrifter i Troms og Finnmark. Svarene jeg får tyder på at det er en rasjonell strategi å holde på det tradisjonelle ved å bevare båndene til lokalsamfunnet og den lokale flåten. Slik sikrer bedriftene seg stabil kompetanse i produksjon med at arbeiderne er lojale mot arbeidsplassene og at bedriftene sikrer seg en stabil resurstilgang fra en lojal hjemmeflåte. Samtidig er de nødt til å innse at den lojale arbeidsstokken er den viktigste resursen for at nyskapning skal fremmes og lykkes. Her synes det imidlertid å svikte. I tillegge er bedriftene nødt til ...
format Master Thesis
author Ingilæ, Odd-Eilert
author_facet Ingilæ, Odd-Eilert
author_sort Ingilæ, Odd-Eilert
title Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
title_short Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
title_full Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
title_fullStr Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
title_full_unstemmed Innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
title_sort innovasjon og tradisjon i fiskeindustrien.
publisher Universitetet i Tromsø
publishDate 2007
url https://hdl.handle.net/10037/629
long_lat ENVELOPE(25.006,25.006,71.007,71.007)
ENVELOPE(6.028,6.028,62.538,62.538)
ENVELOPE(23.712,23.712,69.724,69.724)
geographic Handelen
Synes
Troms og Finnmark
geographic_facet Handelen
Synes
Troms og Finnmark
genre Finnmark
Finnmark
Troms
genre_facet Finnmark
Finnmark
Troms
op_relation https://hdl.handle.net/10037/629
URN:NBN:no-uit_munin_441
op_rights openAccess
Copyright 2007 The Author(s)
_version_ 1800751545751437312