Idrettsliv i etniske grenseområder. modernisering, identitet og idrett i Finnmark, 1908-2010 - Pedersen, Helge Christian (Universitetet i Tromsø, 2013)
Papers 2, 3 and 4 of this thesis are not available in Munin: 2. Helge Chr. Pedersen: 'Sports, Politics and Ethnicity in the North. Workers‟ Sport in Western Finnmark in the Late 1930s', Acta Borealia (2008), vol. 25(2):160 186. Available at http://dx.doi.org/10.1080/08003830802496760 3. Helge Chr. Pedersen: 'Skiing and Sport in the Core Sámi Area of Norway, 1927 to 1964: Organisation, Modernisation and Minority Policy', The International Journal of the History of Sport (2013), vol. 30(6):580-597. Available at http://dx.doi.org/10.1080/09523367.2012.761002 4. Helge Chr. Pedersen: 'Idrett i skolen i Finnmark 1927 - 1964 - et minoritetspolitisk redskap?' (manuscript) Abstract/sammendrag Avhandlingen tar for seg fremveksten av idrett i Finnmark. Det blir argumentert for at idretten ikke bare er et vindu en kan betrakte moderniseringen i fylket gjennom, men at idretten selv var en viktig arena for modernisering på ulike plan. Forskningen på forholdet mellom idrett og identitetsdanning i Norge har i stor grad fokusert på idrettens plass i norsk nasjonsbygging og dens betydning for utviklingen av en nasjonal historie. Denne avhandlingen vektlegger lokale særtrekk, den spesifikke konteksten i regionen og ikke minst en flerkulturalitet som vanligvis er fraværende i fremstillinger av norsk idrettshistorie. Formålet med avhandlingen er å bidra til å fylle tre rom i norsk historieskriving. For det første er idrettslivet i Finnmark lite beskrevet i tidligere forskning på norsk idrettshistorie. For det andre er identiteter knyttet til etnisitet og flerkulturalitet lite berørt i denne forskningen. Det er derfor naturlig å studere idrett, identitet og etnisitet i en finnmarkskontekst på grunn av de historiske erfaringene fylket har. En tredje grunn til å studere idretten i Finnmark er et manglende blikk på idretten i nordnorsk historieskriving. Idrett er i liten grad tatt med i den relativt omfattende forskningen på nordnorsk modernisering og samfunnsliv, eller i de etter hvert mange framstillingene av identiteter og ...