Privatarkiv nr. 6 : Kjell Fjørtoft, 1930-2010 - Universitetsbiblioteket (UiT Norges arktiske universitet, 2013)
Kjell Fjørtoft avleverte et omfangsrikt arkivmateriale til Universitetsbiblioteket i Tromsø omkring år 2000. Materialet består av korrespondanse, bokmanuskripter, dreiebøker til filmer – det vil si at arkivet for en stor del omfatter arbeidet til Kjell Fjørtoft som journalist, filmskaper og forfatter. De delene av materialet som dokumenterer Fjørtofts virke som fotograf og dokumentarfilmskaper ble overlevert til Tromsø Museum. En stor del av materialet som ble innlemmet i Universitetsbibliotekets privatarkivsamling består av aviser. Artikler og reportasjer fra aviser og ukeblader er klippet ut og lagt i mapper. Videre inneholder arkivet mye korrespondanse. Korrespondansen er både relatert til Fjørtofts roller som journalist, forfatter og filmskaper og til Fjørtoft som privatperson. Korrespondansen knyttet til Fjørtofts yrkesutøvelse utgjør imidlertid den største delen. Under arbeidet med bøker om krigen fikk Fjørtoft tilsendt en del bakgrunnsmateriale fra privatpersoner. Denne type dokumenter er i hovedsak kopier, men i noen tilfeller dreier det seg også om originale håndskrevne dokumenter. Dokumentene inneholder personsensitive opplysninger og er derfor underlagt særskilte bestemmelser vedrørende innsyn. Senere på 2000-tallet hentet Universitetsbiblioteket et nokså omfattende tilvekstmateriale hjemme hos Fjørtoft. Dette materialet faller inn under samme kildekategorier som over. Kjell Fjørtofts privatarkiv utgjør samlet 15 hyllemeter. Tilvekstmaterialet ble ferdig ordnet i 2013. Kjell Fjørtoft ble født i Tromsø 5. mars 1930, døde samme sted 14. mai 2010. Han prøvde ulike yrker før han endte opp som journalist og forfatter. På 1950-tallet drev han en rekefabrikk eid av faren. Senere arbeidet han i bank, i Norsk Hydro og i et ishavsrederi i Tromsø. I denne perioden leverte Fjørtoft bilder til avisa Nordlys, og i 1958 begynte han der som journalist. I perioden 1962-1966 arbeidet Fjørtoft som journalist i "Lofotposten", og fortsatte deretter ved Dagbladets Nord-Norges-kontor lokalisert i Tromsø. Fra 1973 til sin ...