Human biomonitoring of perfluoroalkyl substances and cyclic volatile methylsiloxanes Concentrations in plasma, serum and whole blood from pregnant, delivering or postmenopausal women, and cord blood - Hanssen, Linda (UiT Norges arktiske universitet, 2013)
Papers 2 and 3 of this thesis are not available in Munin: 2. Hanssen L, Dudarev AA, Huber S, Odland JØ, Nieboer E, Sandanger TM.: 'Partition of perfluoroalkyl substances (PFASs) in whole blood and plasma, assessed in maternal and umbilical cord samples from inhabitants of arctic Russia and Uzbekistan', Science of the Total Environment (2013), vol. 447:430–437. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.scitotenv.2013.01.029 3. Hanssen L, Warner NA, Braathen T, Lund E, Odland JØ, Nieboer E, Sandanger TM.: 'Plasma concentrations of cyclic volatile methylsiloxanes (CVMS) in pregnant and postmenopausal Norwegian women and self-reported use of personal care products (PCPs)', Environment International (2013), vol. 51:82–87. Available at http://dx.doi.org/10.1016/j.envint.2012.10.008 Mennesker eksponeres for en rekke miljøgifter gjennom diett og ved bruk av produkter som er ment til å forbedre hverdagen. Kartlegging av eksponering er viktig for å kunne iverksette tiltak som reduserer denne. Vi har undersøkt mengden perfluoroalkyl forbindelser i blodet til fødende kvinner bosatt i Sør Afrika, by beliggende i arktisk del av Russland og landsbygda i Usbekistan. Konklusjonen er at disse forbindelsene finnes overalt, men mengden varierer fra ikke detektert til 15.9 ng/mL. Funn av forbindelsene i blod fra navlestreng bekreftet eksponering til fosteret. For første gang er sykliske siloksaner funnet i blodet til kvinner fra den generelle befolkningen. Bruk av hudpleieprodukter er en mulig kilde. Mengden funnet i norske kvinner varierte fra ikke detektert til 12.7 ng/mL. Vi fant ingen sammenheng mellom bruk og mengden av siloksaner i blodet. Perfluoroalkyl forbindelser og siloksaner er bare noen av de over 200 kjemikaliene som man kan finne i blodet. Det er foreløpig ukjent hvordan langtidseksponering av disse kjemikaliene vil påvirke kroppen.