Paleoekolgiska undersökningar i samband med utvidgelse av E8 i Lavangsdalen - Sjøgren, Per Johan E (2013)
Inför utvidgelsen av E8 i Lavangsdalen identifierades två fredade samiska kulturminneslokaliteter (Sametinget 2011) vilka delvis eller helt skulle förstöras i samband med utbyggningen och krävde vidare undersökningar. Det rörde sig om kulturspår från samisk renskötsel vilket i första hand gav sig uttryck som förändringar i dagens vegetation. För att få en förståelse av hur långt tillbaka i tiden den samiska renskötselaktivitet gått och hur den påverkat vegetation utfördes palaeoekologiska analyser vi dessa lokaliteter.