Diabetes i svangerskapet – svangerskapsutfall for mor og barn - Gaup, Ann Karine Andersdatter (Universitetet i Tromsø, 2013)
Bakgrunn. Diabetes i svangerskapet er assosiert med økt risiko for komplikasjoner hos mor og barn. Gravide med diabetes gis derfor ekstra tett oppfølging, og vi ønsker å studere i hvilken grad diabetes fortsatt er assosiert med risiko for komplikasjoner i vår helseregion. Metode. Vi inkluderte alle 734 gravide med enkle svangerskap med diabetes type I, type II og som utviklet svangerskapsdiabetes, og som fødte ved Universitetssykehuset Nord-Norge, Nordlandssykehuset i Bodø og sykehusene i Hammerfest og Kirkenes 1.1.2004-31.12.2012. Vi undersøkte om kroppsmasseindeks (KMI) og glykosylert hemoglobin (HbA1c) predikerte preeklampsi, makrosomi, og keisersnitt blant dem som fødte ved termin (≥ 37 svangerskapsuker), i lineære og logistiske regresjonsanalyser. Resultater. Blant 159 gravide med diabetes type I hadde 30 (18,9 %) preeklampsi, 21 (13,2 %) makrosomi og 77 (48,4 %) keisersnitt. Hvert standardavvik (SD) høyere KMI var assosiert med doblet risiko for preeklampsi (OR 2,53; 95 % KI 1,48-4,56), makrosomi (OR 2,00; 95 % KI 1,16-3,44) og keisersnitt (OR 2,53; 95 % KI 1,40-4,56). Blant 72 gravide med diabetes type II hadde 18 (25,0 %) preeklampsi, 11 (15,3 %) makrosomi og 33 (45,8 %) keisersnitt. Blant 503 med svangerskapsdiabetes hadde 61 (12,1 %) preeklampsi, 67 (13,3 %) makrosomi og 164 (32,6 %) keisersnitt. I gruppa med svangerskapsdiabetes, var hvert SD høyere KMI assosiert med økt risiko for keisersnitt (OR 1,39;95 % KI 1,09-1,58), mens hvert SD høyere HbA1c var assosiert med økt risiko for preeklampsi (OR 1,71;95 % KI 1,11-2,02) og makrosomi (OR 1,62;95 % KI 1,05-2,49). Sett samlet på alle gravide med diabetes, de med HbA1c < 5,8 %, hadde omtrent en halvert forekomst av alle komplikasjoner enn de med HbA1c ≥ 5,8 % (p < 0,05). Konklusjon. Tross tett oppfølging av gravide med diabetes, har de fortsatt økt risiko for komplikasjoner, og reduksjon av HbA1c og KMI kan bidra til bedre svangerskapsutfall.