Arbeidsplassen som arena for integrering av arbeidsinnvandrere med høy kompetanse i det norske samfunnet - Bjørgve, Elena (UiT Norges arktiske universitet, 2013)
Tromsøregionen har behov for høyt kompetent arbeidskraft både fra Norge og utlandet. Når arbeidsplassene har fått tak i den kompetente arbeidskraften og lykkes med å få dem til å komme til Tromsø, starter integreringsprosessen for både arbeidsgiver og nytilsatt arbeidsinnvandrer. Fra arbeidsgivers side er det viktig å sørge for at høyt kvalifiserte arbeidsinnvandrere ikke flytter tilbake eller drar til et annet land som kan tilby et bedre alternativ. Integrering er et viktig verktøy for at arbeidsinnvandrerne med høy kompetanse skal trives og dermed etablere et ønske om å bli værende i Norge. Arbeidsplassen er i så måte en viktig integreringsarene. I arbeidet med masteroppgaven har jeg med teorigjennomgang, semistrukturerte kvalitative intervju og empirisk analyse sett etter faktorer på arbeidsplassen så vel som hos innvandrerne som spiller inn i forhold til integrering av arbeidsinnvandrere med høy kompetanse. Min intensjon har vært å bidra til forskning om integrering samt belyse faktorer som kan skissere noen mulige praktiske løsninger for integreringsprosesser på norske arbeidsplasser som ansetter arbeidsinnvandrere med høy kompetanse.