Akutt lymfatisk leukemi hos barn i Nord-Norge i perioden 1981-2012 - Johannessen, Christina Lorentzen; Vårtun, Hilde (Universitetet i Tromsø, 2013)
Akutt lymfatisk leukemi (ALL) er den hyppigst forekommende kreftsykdommen hos barn. Nordisk forening for Pediatrisk Hematologi og Onkologi (NOPHO) startet i 1981 felles registrering av alle nye tilfeller av ALL hos barn i de fem nordiske landene. Siden 1991 har alle barn mellom 1-15 år med ALL blitt behandlet etter felles protokoll utarbeidet av NOPHO. Vi ønsker med denne studien å presentere behandlingsresultatene for de nord-norske barna. Fra 1981 til 2012 ble det diagnostisert 82 nye ALL-pasienter i aldersgruppen 0-15 år i Nord-Norge, av disse var fem spedbarn. Pasientene ble delt i risikogrupper på bakgrunn av kriterier ved diagnose og respons på behandling. En pasient døde tidlig i behandlingsforløpet. De resterende 81 kom alle i første remisjon. Tre av de fem spedbarna (60 %) levde ved oppfølgingstidspunkt. Fem års overlevelse for barna mellom 1-15 år var 88 %. Etter sammenligning med resultater fra de andre nordiske land, konkluderer vi med at barn med ALL fra Nord-Norge har like gode behandlingsresultater som pediatriske ALL-pasienter fra resten av Norden. Disse resultatene er blant de beste i verden.