Postoperative sårinfeksjoner etter aortakoronar bypassoperasjon - Isachsen, Mariann (Universitetet i Tromsø, 2013)
Bakgrunn: Postoperative sårinfeksjoner (POSI) medfører betydelige belastninger for pasient og helsetjenester. Forekomsten er høy til tross for tiltak. Kjente risikofaktorer inkluderer høy alder, overvekt, diabetes og lang operasjonsvarighet. Psykologiske faktorer som stress og depresjon har også påviste effekter på sårtilheling og inflammatorisk respons, men vi vet fortsatt ikke nok om betydningen dette har på POSI. Med denne retrospektive pilotstudien ønsket vi å undersøke forekomst og risikofaktorer for POSI etter aortakoronar bypassoperasjon (ACB-operasjon) ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) Tromsø. Neste skritt er en mer spesifikk studie på effekter av psykologiske faktorer på postoperative utfall. Material og metode: Datamaterialet som er innhentet gjelder alle ACB-operasjoner i 2011 og 2012 på UNN. Data er hentet fra sårinfeksjonsregistrering foretatt ved UNN etter NOIS-mal (Norsk Overvåkingssystem for antibiotikabruk og helsetjenesteassosierte infeksjoner). Studien er del av en større studie av kommunikasjon og psykologiske faktorer i forbindelse med hjerteoperasjon, og mulig betydning dette kan ha for tilfredshet, opplevd helse og bedring etter utskrivelse. Resultater: Totalt 15,5% av de ACB-opererte fikk POSI; 8,3% i sternumsår (1,8% dype), 8,8% i høstested (1,2% dype), og 1,6% begge stedene. De som fikk overfladisk sternuminfeksjon var i gjennomsnitt 7,5 år yngre enn de som ikke fikk det (p<.001). Diabetes mellitus disponerte for infeksjon i sternumsår (OR=2.24, p<.05) og dobbeltinfeksjon (både sternum og høstested) (OR=4.48, p<.05). Nyresvikt disponerte for infeksjon i høstested (OR=3.95, p<.005). Det var høyere forekomst blant pasienter operert i april eller juni (OR=2.42, p<.005). Fortolkning: Insidensen av postoperative infeksjoner hos ACB-opererte ved UNN har økt fra tidligere år. Siste året har avdelinga begynt å bruke lokal antibiotika i sternotomien på risikopasienter som ACB-opereres. Den relativt høyere forekomst ved ung alder er motstridende med hva som er rapportert i ...