HPV, kreftutvikling og vaksinering. Denne oppgaven tar for seg HPV generelt, HPV hos gutter, HPV-assosiert sykdom, vaksinering og kunnskap om HPV hos studenter ved Universitetet i Tromsø - Dypvik, Lene Johansen; Johnsen, Sara Iselin (Universitetet i Tromsø, 2013)
Forskning de siste tiår har vist en klar sammenheng mellom utvikling av cervixcancer og persisterende infeksjon med humant papillomavirus (HPV). De siste årene har man også sett en stadig tydeligere assosiasjon mellom HPV og en rekke andre typer kreft hos både kvinner og menn. Den vanligste HPV-assosierte kreftform hos menn er orofaryngealkreft. Forekomsten av HPV-assosiert kreft øker, og det antas at dette blant annet skyldes endrede seksualvaner. I 2009 ble vaksine mot HPV innført i barnevaksinasjonsprogrammet for 12- 13 år gamle jenter i Norge. Det diskuteres nå om også gutter bør vaksineres i Norge, Australia har allerede innført rutinemessig vaksinering av gutter. Argumenter for vaksinering av gutter er både redusert forekomst av sykdom hos guttene selv, men også indirekte beskyttelse av jenter gjennom flokkimmunitet. Studier viser at vaksinen har vært effektiv både i bekjempelse av kjønnsvorter (rundt 90% reduksjon i forekomst), men også i bekjempelse av forstadier til livmorhalskreft. I forbindelse med oppgaven har vi gjennomført en spørreundersøkelse blant jus- og medisinstudenter på 2. studieår for å undersøke studentenes kunnskap om HPV. Vi så da at kunnskapen blant jusstudentene (som vi anser å være på nivå med befolkningen generelt med tanke på kunnskap om HPV) er mangelfull sammenlignet med medisinerstudentene som har tilegnet seg kunnskap gjennom studiene. Undersøkelsene viste at dobbelt så stor andel av medisinerstudentene ønsker vaksinering av gutter sammenlignet med jusstudentene.