Næringsutvikling, FoU og høyere utdanning i Finnmark - Rapport fra dialogkonferansen i Alta 20. august 2013 - Danielsen, Ådne (UiT Norges arktiske universitet, 2013)
Verden og Norge er i omstøping. Det kanskje mest fremtredende og omtalte trekket ved vår samtid er kunnskapens og kompetansens betydning som innsatsfaktor for vekst og utvikling. I Norge kommer det med jevne mellomrom regionalpolitiske stortingsmeldinger som illustrerer utviklingen. Dette kommer tydelig fram blant annet i Stortingsmelding nr.25 (2008-2009) der det legges vekt på at nye styringsregimer fra nå av mer og mer må baseres på konkurransekraft ved hjelp av kompetanse. Også NOU 2011:3 ”Kompetansearbeidsplasser- drivkraft for vekst i hele landet”, understreker og forsterker denne utviklingen. De nye løsningene vektlegger høyere utdanning, FoU-innsats, innovasjon og andre kunnskapsutviklende tiltak som nøkkelfaktorer. Vi får nye former for modernisering som er forskjellig fra mekanismene som ble knyttet til industrisamfunnets fremvekst. Det synet som nå dominerer er at moderne bærekraftige samfunn preges av satsning på kompetansefremmende tiltak.