Fjellrev i Finnmark” - Rapport for perioden 2008-2012. - Killengreen, Siw Turid; Ims, Rolf Anker; Henden, John-André; Yoccoz, Nigel; Ehrich, Dorothee (UiT Norges arktiske universitet, 2013)
Som et av to prosjekter i en stor nasjonal satsning for å redde den utrydningstruede fjellreven, ble «Fjellrev i Finnmark» startet opp våren 2004. Prosjektet har fra starten av hatt to hovedmålsettinger. 1)Å gjøre grunnleggende forskning på økosystembetingelser som begrenser fjellrevenbestandens nåværende utbredelse og bestandsvekst i Øst-Finnmark spesielt, og i sub- & lav-Arktis generelt, med fokus på to hypoteser; (a) mer uregelmessige & dempede smågnagersykler og (b) øket konkurranse med rødrev. 2) Iverksette tiltak for å redusere bestanden av rødrev på Varangerhalvøya i samarbeid med Statens naturoppsyn (SNO) (Figur 1) samt å evaluere effektene av disse tiltakene, dels ved å gjøre sammenligninger med referanseområder i Øst-Finnmark hvor det ikke skjer tiltak og dels ved å la tiltaket inngå som et replikat i en felles Fennoskandisk analyse av tilsvarende tiltak i Sverige.