FINNAR Á ÍSLANDI - Samiske spor i det islandske arkeologiske materiale fra landnåmstid - Moos, Dennis (Universitetet i Tromsø, 2013)
Forskningen har tradisjonelt sett på Islands landnåm for å ha sitt utgangspunkt i det sørvestlige Norge og i de norrøne delene av de britiske øyene. Til å verifisere denne antagelsen har forskere prøvd å finne spor i det arkeologiske, historisk-filologiske og antropologiske materialet. En rekke informasjon utfra disse forskningsdisipliner inngår ikke i dette homogene bildet, men peker på en innflytelse av nordnorsk, samisk og «blandet» kultur på Islands eldre historie. I denne oppgaven blir det sett nærmere på de samiske spor i det islandske arkeolo-giske materialet fra vikingtiden som uttrykker seg gjennom artefakter av østlig opprinnelse. I tillegg til disse artefaktene er det også bosetningsstrukturer og andre kulturtrekk som skiller seg ut fra det «typiske» norrøne. Både det omtalte materialet og sagakildene blir sett i lys av sosialantropologiske teorier om etnisitet og kulturkontakt. Formålet mitt er å vise at vikingtidens Island ikke var et kulturelt lukket område, men et inkluderende samfunn som forente hybride elementer fra Nord-Norge.