Valen, Vardø k. : forundersøkelse og overvåking av middelalder bygrunn. - Niemi, Anja Roth; Henriksen, Jørn Erik (University of Tromsø, 2013)
Vardø kommune søkte 5. mars 2012 om dispensasjon etter kml. 8 første ledd for inngrep i automatisk fredet bygrunn (id.nr. 7561 i Askeladden) i forbindelse med oppføring av flerbrukshus i Vardø. Tromsø museum var av den oppfatning at opplysningene om kulturlagsforholdene innen tiltaksområdet var for mangelfulle til at man kunne gi en uttalelse i saken overfor Riksantikvaren. Riksantikvaren sluttet seg til denne vurderingen. Kunnskapen om kulturlagsforholdene i området var utelukkende basert på Poul Simonsens registrering fra 1958, publisert i Vardø Museums årbok for 1959. Det ble den gang gravd et hull på 1,2 x 1,2 m i sørvestre hjørne av det aktuelle området som viste kulturlag i betraktelig dybde. Vardø kommune ba 15. mai Finnmark fylkeskommune om å foreta undersøkelser for å framskaffe faktaopplysninger om den berørte grunnen. Finnmark Fylkeskommune bestilte 1. juni en §9-undersøkelse fra Tromsø museum. Denne ble gjennomført 11.-14. juni. Konklusjonen i foreløpig rapport av 1. juli 2012 var at ingen av søkesjaktene ga sikre indikasjoner på automatisk fredete kulturminner. En del av undersøkelsesområdet avslørte kulturlag av stor mektighet, og der rene arkeologiske observasjoner ikke var tilstrekkelig for å gi en sikker bakre datering av laget. Ut i fra helhetsvurderinger er det mye som tyder på at laget stammer fra bosettinger i den såkalte Østervågen, hvor de første festningene, kirken og det sentrale fiskeværet var lokalisert. Ettersom dette laget ble beskrevet og dokumentert i profil mot undersøkelsesområdets østre avgrensning ble inngrep i dette området unngått ved at tiltakshaver flyttet tiltaksområdet etter TMU og riksantikvarens anvisninger. Dette ble gjort i form av nye plan- og karttegninger 18. juli 2012. De øvrige sjaktene i området lenger vest, nr. 1 og 2 dekker selve Valen. Også her ble det påtruffet tykke kulturlag, men disse lot seg noenlunde sikkert datere til tidlig nytid - moderne tid ut fra forekomst av teglstein, stjertpotte- og krittpipefragmenter. En påle ble dendrokronologisk datert i ...