Distribution, depositional environment and post-depositional deformation of Cenozoic gravity-induced deposits along the western Barents Sea continental margin - Safronova, Polina (Universitetet i Tromsø, 2013)
The papers of this thesis are not available in Munin: 1. P.A. Safronova, K. Andreassen, J.S. Laberg and T.O. Vorren: 'Development and post-depositional deformation of a Middle Eocene deep-water sandy depositional system in the Sørvestsnaget Basin, SW Barents Sea', Marine and Petroleum Geology (2012), vol. 36:83-99, available at http://dx.doi.org/10.1016/j.marpetgeo.2012.06.007 2. P.A. Safronova, S. Henriksen, K. Andreassen, J.S. Laberg and T.O. Vorren.: 'Evolution of shelf-margin clinoforms and basin-floor fans during the Middle Eocene in the Sørvestsnaget Basin, SW Barents Sea' (manuscript) 3. P.A. Safronova, J.S. Laberg, K. Andreassen, R. Mattingsdal, V. Shlykova T.O. Vorren, and S. Chernikov: 'Large-scale submarine slides affecting the north-western Barents Sea margin during the Late Pliocene – Early Pleistocene' (manuscript) Arktis er en av de få gjenværende, geologisk minst undersøkte, områdene i verden, hvor den norske kontinentalmarginen i Barentshavet nå blir undersøkt og har både vitenskapelig og industriell interesse. Formålet med doktorgradsavhandlingen er å få en bedre forståelse av interne og eksterne karakteristikker, utbredelse i rom og tid, sedimentasjonsmiljø og deformasjonsgrad av kenozoiske dypmarine sandige avsetninger og undervannsskred langs vestlige Barentshavets kontinentalmargin, ved tolkning av seismiske data og brønn data. Forståelsen av dypmarine sedimentære prosesser er av viktig betydning for olje og gass industrien og for beskyttelse av offshore infrastruktur (kabler, rørledninger og installasjoner), og naturlige geofarer som utgjør en trussel mot mennesker langs kysten. Resultater viser at store utglidninger kan skje langs nordvestre kontinentalmargin i Barentshavet. Blant annet har et av rasene remobilisert mer sedimenter enn Storeggaraset i Norskehavet, hvilket er det største resente undersjøiske raset i verden.