Temporale forskjeller i reproduksjonsutvikling hos to morfer av røye (Salvelinus alpinus). En studie av litoral og profundal røye i Skogsfjordvatn, Troms. - Hestdahl, Hans Ivar (University of Tromsø, 2013)
Sympatriske morfer av litoral- og profundal røye (Salvelinus alpinus) fra Skogsfjordvatn, Troms (70°N) ble undersøkt for å finne temporale forskjeller i reproduksjonsutviklingen. Feltarbeidet pågikk høsten 2011 hvor fisken ble samplet for blod og gonadeprodukter hver måned fra august til og med desember. Blodplasma ble analysert for steroide kjønnshormoner (Estradiol-17β (E2) og 11-ketotestosteron (11-KT)) ved hjelp av radioimmunoassay (RIA). Det ble i tillegg utført målinger av oocyttdiameter og beregning av gonadosomatisk indeks ( GW/FW x 100) hos hunfisk. Undersøkelsene viste at litoralrøye gjennomgikk vitellogenese i august-september. Samtlige undersøkte individer fra litoralpopulasjonen var utgytt før 10. oktober. Hovedtyngden av profundalrøye så ut til å gjennomgå vitellogenese fra oktober til desember. Individer samplet i desember var ikke utgytt, men hadde steroidverdier som indikerte at ovulering ville funnet sted innen de nærmeste dagene. Det ble også observert kjønnsmodne profundalfisk i november. Profundal røye så ut til å forskyve den reproduktive utviklingen med rundt 2 måneder. Miljøsignal som fotoperiode og temperatur er trolig ikke årsaken til forskjellen i gytetidspunkt mellom morfene. Forskjellen er trolig genetisk betinget og sannsynligvis drevet av en endogen komponent. Hvorvidt morfene er reproduktivt isolert er fremdeles usikkert. Det ble imidlertid ikke funnet tegn på overlapping av gytesesong. Sen gyting hos profundalrøye kan trolig kompenseres for ved at eggene inkuberes ved en høyere temperatur sammenlignet med litorale røye. Dette kan være med på å sikre at klekkingen korresponderer med næringsoppblomstringen om våren og dermed sikrer overlevelse hos avkommet.