Søkernes holdninger og reaksjoner på seleksjonsprosedyrer: En undersøkelse av opptakene til flygerutdanningen i det norske Luftforsvaret og ved Universitetet i Tromsø - Gundersen, Elisabeth (Universitetet i Tromsø, 2010)
Hensikten med denne studien var å kartlegge hvordan søkerne opplevde seleksjonsprosessen til flygerutdanningen i det norske Luftforsvaret og ved Universitetet i Tromsø. Videre hvordan søkerne vurderte ulike aspekter ved seleksjonsprosessen og hvordan holdninger var relatert til prestasjoner på kognitive tester, organisasjonstilknytning og opplevd rettferdighet. Et annet mål var å sammenligne de ulike metodene med hensyn til opplevd prediktiv validitet, om metodene var påtrengende, og rettferdighet. Et spørreskjema ble besvart av 176 søkere til flygerutdanningen i det norske Luftforsvaret og ved Universitet i Tromsø. Kandidatene rapporterte å bli godt behandlet og respektert. Hovedfunnene var at holdninger til seleksjonsprosessen var relatert til organisasjonsforpliktelse. I tillegg var opplevelsen av at metodene var rettferdige i stor grad relatert til opplevelsen av at metodene var godt egnet til å predikere flygerprestasjon.