Byens oase? Biblioteket som lokalsamfunnssenter og opplevelsessenter i den digitale tid: en casestudie av et norsk småbybibliotek - Einarsen, Petra Guldal (Universitetet i Tromsø, 2013)
Med utgangspunkt i en casestudie av Hammerfest folkebibliotek undersøker denne masteroppgaven sammenhengen mellom den digitale samfunnsutviklingen og bruken av folkebibliotek. Målet med casestudien er å undersøke hvordan den i økende grad digitale hverdagen påvirker bruken av folkebiblioteket, og hvorvidt biblioteket som sosial møteplass og et sted som tilbyr kulturelle opplevelser er viktige aspekter ved et norsk småbybibliotek i dag. Datamaterialet er primært resultatene fra en Tverrgående trafikktelling gjennomført ved Hammerfest folkebibliotek, og sekundært en kommunal spørreundersøkelse og intervjuer med de ansatte ved biblioteket. Sentrale funn i undersøkelsen er at selv om fem av sju ansatte ved Hammerfest folkebibliotek mener biblioteket bør fokusere mer på å være et sosialt møtested, er det nesten ingen av innbyggerne i Hammerfest som deler denne oppfatningen. Tvert i mot viser resultat fra undersøkelsen at biblioteket blir benyttet på en svært tradisjonell måte, resultat som bekrefter funn fra tidligere studier. Funnene drøftes i lys av eksisterende teori om biblioteket som sosial møteplass og et sted for kulturelle opplevelser, og blir også satt i sammenheng med både nasjonal og lokal bibliotekpolitikk. Funnene vil kunne bidra til forskning på folkebiblioteket som sosial møteplass i lokalsamfunnet, med resultater basert på annen type datamateriell enn tidligere publisert forskning.