Eksplisitte og implisitte holdninger mot homofile og lesbiske - Andreassen, Kine Kjelstrup (Universitetet i Tromsø, 2012)
Forskning på nordmenns holdninger mot homofile og lesbiske individer viser til funn i uoverensstemmelse. På den ene siden viser spørreundersøkelser gjort blant den norske befolkning til nøytrale eller positive holdninger mot denne menneskegruppen. På den annen side viser rapporter om homofile og lesbiske, så vel som studier gjort blant skoleungdom, til negative holdninger mot homofile og lesbiske. Slike uoverensstemmelser i holdninger har de siste år blitt forklart ut fra et skille mellom eksplisitte holdninger (holdninger som individer er bevisste), og implisitte holdninger (holdninger individer har, men ikke er klar over). Denne studien undersøkte hvorvidt det eksisterer en slik uoverensstemmelse mellom nordmenns eksplisitte og implisitte holdninger mot homofile og lesbiske. Holdningene mot homofile og lesbiske hos studenter ved Universitetet i Tromsø (N = 42, 26 kvinner og 16 menn) ble målt både i forhold til det eksplisitte og det implisitte aspektet. Eksplisitte holdninger ble målt ved hjelp av spørreskjema. Implisitte holdninger ble målt ved responstider. Forskningshypotesene var 1: forsøkspersoners eksplisitte holdninger mot homofile og lesbiske vil være positive, og 2: forsøkspersoners implisitte holdninger mot homofile og lesbiske vil være negative. Resultatene fra studien bekrefter forskningshypotesene. Styrker og svakheter ved studien, så vel som politiske implikasjoner av funn fra studien, blir diskutert.