Privatarkiv nr. 12 : DC Gajdusek, dagbøker og annet materiale, 1951-1995 - Universitetsbiblioteket i Tromsø (Universitetet i Tromsø, 2013)
I januar 2009 fikk Universitetsbiblioteket i Tromsø tilsendt Gajduseks privatarkiv som til sammen fyller tyve arkivbokser. Det meste er dagbøker. I tillegg er det også annet materiale relatert til hans profesjonelle og private liv, herunder en utførlig CV, diverse taler og foredrag han holdt, korrespondanse knyttet til oppdagelsen av sykdommen kuru, lister over besøkende til hans adopterte barn m.m. Daniel Carleton Gajdusek ble født 9. september 1923 i Yonkers, New York, USA. Han døde i Tromsø 12. desember 2008. Han oppnådde graden M.D. (Medicinae Doctor) fra Harvard University i 1946 og var dernest virksom ved en rekke universiteter og forskningsinstitutter over hele verden. Han ble hedret med en mengde priser og æresprofessorater for sin forskning i skjæringsfeltet mellom antropologi og virologi. Hans høyeste utmerkelse var uten tvil Nobelprisen i medisin, som han fikk i 1976 for sin banebrytende forskning på det han kalte «slow unconventional viruses», nå kjent som prioner. I perioden fra 1970 til 1997 ledet han et laboratorium for hjerneforskning ved National Institute of Neurological Disorders and Stroke i Maryland. Mye av Gajduseks forskning var viet sykdommer som spesielt rammet urfolk. Etter studier av nervesykdommen kuru blant folkegruppen fore på Papua Ny-Guinea på 1950- og 1960-tallet, påviste han at smitteårsaken var knyttet til forenes tradisjonelle kannibalisme under begravelsesritualene. Han gjorde også inngående studier av flere sjeldne urfolkssykdommer, bl.a. pseudo-hermafrodittisme og Huntingtons sykdom. Gajdusek var tidlig ute med å påpeke slektskapet mellom kuru og Creutzfeldt-Jakobs sykdom («kugalskap»).