Veien til Norges arktiske universitet - Aarbakke, Jarle (University of Tromsø, 2013)
Jarle Aarbakke (red.) Dette skriftet –Veien til Norges arktiske universitet – er fortellingen om fusjonen på Tromsøya mellom Universitetet i Tromsø og Høgskolen i Tromsø, og fusjonen mellom Høgskolen i Finnmark og Universitetet i Tromsø. Kongen i statsråd vedtok 15.2.2013 at det fra 1.8.2013 er en fusjonert institusjon med navnet Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet. Det er tre hovedforutsetninger som har gjort denne utviklingen mulig. Den første er fusjonsprosessen på Tromsøya og det som gikk forut for den. Det andre er sammenfall i tid og tematikk av utviklingen av Nordområdepolitikken til regjeringen Stoltenberg II. Det tredje er implementering av ledelse på alle nivå på Universitetet i Tromsø, som skjøt fart i rektor Jarle Aarbakkes andre og tredje rektorperiode. Dette skriftet samler fem foredrag som universitetsdirektør Lasse Lønnum inviterte til å holdes i forbindelse med Jarle Aarbakkes 70-årsdag 18.11.2012, samt foredraget Jonar Gahr Støre holdt 4.4.2013 på universitetets årsfest, da han mottok diplom som æresdoktor ved Universitetet i Tromsø. Det bindes så sammen i en tekst av Jarle Aarbakke, rektor ved universitetet i Tromsø i perioden 2002-2013.