Russiske oppfatninger om delelinjeavtalen i Barentshavet - Ims, Malin (Universitetet i Tromsø, 2013)
Denne oppgaven handler om russiske oppfatninger om delelinjeavtalen i Barentshavet, inngått i 2010 mellom Norge og Russland. Hovedmålet for oppgaven har vært å avdekke disse oppfatningene, men også å belyse bakgrunnen til henholdsvis forkjemperne og motstandernes meninger om den. For å svare på disse problemstillingene har jeg i hovedsak undersøkt russiske aviser gjennom databasen East View, hjemmesider til relevante maktinstitusjoner og bloggspoten Livejournal. Avtalegjennombruddet, som kom 40 år etter at forhandlingene startet, ble mottatt med nærmest uforbeholden entusiasme i Norge, og det er derfor interessant å se at det samme ikke var tilfellet i Russland. Motstanden gjorde seg særlig gjeldene i Nordvest-Russland i den regionale fiskerinæringen, men også Kommunistpartiets regionale så vel som sentrale medlemmer, gikk sterkt ut imot avtalen i dens framforhandlede form. Styresmaktene var klart fornøyde med avtalen, og det ble lagt stor vekt på de økonomiske framtidsperspektivene avtalen åpnet for, da særlig et samarbeid med Norge i petroleumsnæringen. Motstanderne fryktet imidlertid at avgrensningen skulle undergrave russiske rettigheter og innskrenke russisk fiskerivirksomhet vest for delelinjen. De var også i oppfatning av at avtalen medførte et tap av russisk territorium og at den var framforhandlet prematurt for å blidgjøre petroleumsnæringen. Det ble også rettet generell kritikk mot den demokratiske prosessen rundt inngåelsen av avtalen.