Alabastgjenstandene på Værøy : en resepsjonsanalyse - Bergesen, Rognald Heiseldal (Universitetet i Tromsø, 2002)
Dette er en hovedfagsoppgave Overordnet problemstilling: Hvordan har publikums forståelse av Værøygjenstandenes motiver endret seg fra senmiddelalderen til perioden fra 1800 til 1820? Hovedoppgaven er en resepsjonsanalyse av en altertavle fra 1700-tallet i den gamle kirken på Værøy. Tavlens predella prydes av fem engelske alabastrelieffer, her omtalt som Værøy-gjenstandene, fra 1430-tallet. Hovedfagsoppgaven rekonstruerer, på et tentativt plan, et alterskap som relieffene var en del av i senmiddelalderen og gransker hvordan de kan ha blitt brukt i et slikt skap i Nord-Norge i middelalderen. I tillegg utforskes mulig gjenbruk av relieffene i den lutherske tavlen på 1700-tallet. Hele tavlen undersøkes i forhold til en tenkt luthersk gudstjeneste med utgangspunkt i liturgiens gang, og bøker som Kingos salmebok og sannhet til gudfryktighet (s. 85 – s. 96). Mot slutten sammenlignes senmiddelalderens og den lutherske resepsjon av relieffene. Konklusjonen er at publikums forståelse av Værøy-gjenstandene må ha endret seg på flere nivåer fra senmiddelalderen til 1800-tallet.