Nordlysets årsak - Leer, Egil (University of Tromsø, 1980)
This article is part of Ottar (1980), nr 121-122, "Nordlysobservatoriet 50 år", available in Munin at http://hdl.handle.net/10037/5177 Nordlys dannes av gass og strømmer ut fra sola. Denne solvinden stoppes av jordas magnetfelt, og energien i vinden fra sola overføres til negative og positive ladede partikler (elektroner og protoner) som skytes ned fra jordatmosfæren og gir nordlys. Vi skal i det følgende fortelle litt om sola, og hvorfor det er en gasstrøm fra sola. Vi skal også diskutere hva som skjer når solvinden treffer sola