Det historiske nordlys - Brekke, Asgeir; Egeland, Alf (University of Tromsø, 1980)
This article is part of Ottar (1980), nr 121-122, "Nordlysobservatoriet 50 år", available in Munin at http://hdl.handle.net/10037/5177 Nordlyset har vært omgitt av både mystikk og beundring. Det har inspirert kunstnere til betagende kunstverk og skremt andre til fortvilelse. Det er umulig å fastslå når den første beskrivelsen av nordlys har funnet sted. I det følgende kapitlet skal vi gå historiens vei og presentere noen inntrykk av de tidligste forestillingene om fenomenet, slike som en kan finne spør av i den muntlige tradisjon, videre vil vi følge utviklingen gjennom middelalderen og opplysningstiden og avslutte med de store landevinninger ved begynnelsen av dette århundre.