PLGA (poly(D,L-lactic-co-glycolic)acid) particles as DNA carriers in Atlantic salmon (Salmo salar L.) - Hølvold, Linn Benjaminsen (University of Tromsø, 2013)
The papers of this thesis are not available in Munin: 1. B. N. Fredriksen, L. B. Hølvold, J. Bøgwald and R. A. Dalmo: 'Optimization of formulation variables to increase antigen entrapment in PLGA particles', Polymer-Plastics Technology and Engineering (2012), vol.51(14):1468-1473. Available at http://dx.doi.org/10.1080/03602559.2012.715358 2. L. B. Hølvold, B. N. Fredriksen, J. Bøgwald and R. A. Dalmo: 'Transgene and immune gene expression following intramuscular injection of Atlantic salmon (Salmo salar L.) with DNA-releasing PLGA nano- and microparticles' (manuscript) Adjuvanter benyttes for å styrke/bedre immunresponsen ved vaksinering. PLGA (poly(lactic-co-glycolic)acid) er en biologisk nedbrytbar polymer som innehar adjuvantegenskaper når den benyttes i form av partikler. Som vaksinebærere kan partikler beskytte mot nedbryting, stimulere inflammatoriske immunresponser og initiere adaptive immunresponser. Partikler er også vist å gi økt opptak i ulike celletyper. Avhandlingen tar for seg PLGA partikler som bærere/adjuvanter for DNA vaksinering, en vaksineform som har vist potensiale for bekjempelse av virussykdommer blant ulike fiskearter. PLGA partikler med plasmid ble injisert intramuskulært i atlantisk laks. Rent plasmid førte til høyest uttrykk av transgen. Bruk av partikler ga sterke inflammatoriske responser, også sammenlignet med en oljeadjuvant. Partikler med plasmid induserte også antivirale responser. Resultatene tyder på at inkapsulering i PLGA partikler kan bidra til å styrke immunresponser som kan være gunstige ved DNA vaksinering.