Den nordligste bronsealderen i Norden? Gjennomføringsplan for arkeologiske undersøkelser av tidlig jordbruksboplass i Sandvika, Tromsø kommune (ID: 115182) sommeren 2013 - Arntzen, Johan Eilertsen (University of Tromsø, 2013)
Som et ledd i undertegnedes PhD-prosjekt “The consolidation of farming in northern Norway 1200 BC–0 AD: An investigation based on settlement sites” planlegges en arkeologisk undersøkelse i Sandvika, Tromsø kommune våren 2013. Ett av hovedmålene med det overliggende prosjektet er å undersøke omfanget, karakteren og betydningen av jordbruk i Nord-Norge i “konsolideringsfasen”. En større mengde vegetasjonshistoriske undersøkelser, samt de få arkeologiske undersøkelsene som har vært gjort, peker på at d et er i tidsrommet 1200 f. Kr. – 0 AD at jordbruk et etableres som en viktig ervervsform i regionen (Sjögren og Arntzen, 2013). Lokaliteten i Sandvika utmerker seg som interessant på bakgrunn av datering, type bosettingsspor, samt dens geografiske lokalisering langt nord i Norge. Sett i forhold til lokaliteter lengre sør i landsdelen, er Sandvika - lokaliteten den desidert nordligste hvor det er indikasjoner på enten en etablert jordbruksøkonomi eller nær kontakt med sørligere jordbruksbosetting. Lokaliteten er en av to hvor det planlegges utgravninger i regi av det overliggende prosjektet, hvor den andre ligger i et sentralt område for jordbruk i Salten, Nordland. Lokaliteten i Sandvika vil derfor omtales som en “marginal” lokalitet for jordbruk, og vil være svært viktig for å belyse flere problemstillinger i prosjektet.