Steinkobbens atferd i kaste- og hårfellingsperioden i Vesterålen. - Mogren, Hanne-Grethe (Universitetet i Tromsø, 2007)
Hensikten med oppgaven var å se på steinkobbens atferd i kaste- og hårfellingsperioden i Vesterålen. Feltarbeidet ble foretatt sommer/høst 2003 og 2004 på Stø i Vesterålen. I 2003 ble det foretatt studie på både individ- og populasjonsnivå, mens i 2004 kun på individ. Det ble merket steinkobbe med VHF-sendere begge årene. Signal fra de merkede dyrene ble registrert av en loggestasjon (3 stk i 2004). I 2003 ble det også foretatt visuelle tellinger fra land over en 14 dagers periode, med tidsperioder på 12 og 24 timer. Ved hjelp av resultatene kunne man se at det var ulike variabler som påvirker atferdsmønsteret til steinkobbe: tid på døgnet, tidevannet og meteorologi. Og om forskjellen mellom kjønns- og aldersgrupper hadde en betydning for atferdsmønsteret. Det ble også foretatt en sammenligning av resultatene for individ (telemetri) og populasjon (tellinger fra land) for å se om det var samsvar. Man kunne se at det hadde skjedd en endring i atferden til bestanden fra kaste- til hårfellingsperioden, dog ikke helt som forventet på bakgrunn av tidligere studier.