Varierende rettsoppfatninger og strid om jordskifterettens kompetanse i bruksordning i reinbeiteområde - Ravna, Øyvind (Fagbokforlaget, 2006)
I rettstvister der reindriftssamenes interesser har kommet i konflikt med grunneiernes jordbruksinteresser, har reindriften ofte måttet vike. En nylig avsluttet rettstvist om beiteordning på Reinøya i Troms, som er behandlet i så vel jordskifterett, lagmannsrett, Høyesteretts kjæremålsutvalg og jordskifteoverretten, danner grunnlag for drøftingen av status til reindriftssamenes beiterett der disse kommer i konflikt med grunneiers interesser.