Oppfatningen av samiske reinbeiterettigheter som «tålt bruk» i jordskiftesaker - Ravna, Øyvind (Universitetsforlaget, 2005)
Dette er forfatterens endelige versjon av artikkelen, og den kan avvike fra den trykte utgaven. This is the author's final version of the paper, and it can differ from the printed version. I en rekke rettstvister der reindriftssamenes interesser har kommet i konflikt med grunneiernes jordbruksinteresser, har reinbeiterettighetene blitt betraktet som en form for vikende rett eller tålt bruk. Jordskifterettene er gitt en særlig kompetanse til å behandle rettsutgreiing og bruksordning i reinbeiteområder, noe som gir grunnlag for å rette fokus på avgjørelsene i jordskifterettene og i ankebehandlingen av jordskiftesaker. En nylig avsluttet jordskiftesak om beiteordning på Reinøya i Troms danner grunnlag for drøftinger om det foreligger endringer i oppfatningen av reindriftssamenes arealrettigheter der disse kommer i konflikt med grunneiernes jordbruksinteresser.