Verdibasert ledelse på førstelinjenivå - Håkaby, Gunn-Evy Olafsdatter (Universitetet i Tromsø, 2012)
Seksjonssykepleieren er førstelinjeleder til medarbeidere i kjernevirksomheten i Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN). UNN får og gir overordnede føringer om verdibasert ledelse på alle nivå i organisasjonen. Føringene anses å ha betydning for seksjonssykepleierens handlingsrom. Førstelinjelederens relasjon til medarbeidere er vesentlig for ledelse av kjernevirksomheten. Med bakgrunn i dette stilles følgende problemstilling: Hvordan påvirker overordnede føringer om verdibasert ledelse seksjonssykepleierens handlingsrom, med vekt på relasjonen mellom seksjonssykepleier og medarbeidere? Problemstillingen besvares gjennom kvalitativ metode med dokumentstudier i UNN og intervjuer med seksjonssykepleiere. Teoretisk tas utgangspunkt i lederteorier som omhandler lederprosesser. Erik Johnsens teori om ledelse som målformulerende, problemløsende og språkskapende samspill mellom mennesker gjennom lederprosesser, er sentral. Verdibasert ledelse defineres som ledelse forankret i organisasjonsverdier. Relasjonsledelse fremhever lederens emosjonelle evne til å ivareta medarbeidere. Studiet viser tydelige føringer om verdibasert ledelse på alle nivå i organisasjonen, men det er opp til klinikkledelsen å innføre det. Seksjonssykepleiere i klinikker med verdibasert ledelse virker å ha et mer bevisst forhold til UNN-verdiene, medarbeidernes ressurser og relasjonen til medarbeiderne. Seksjonssykepleiere i klinikker uten verdibasert ledelse, erfarer at de ikke medvirker og påvirker i beslutninger. De har trangt handlingsrom og muligens et ubevisst forhold til UNN-verdiene. Alle seksjonssykepleiere er opptatt av å ha en god relasjon til medarbeidere.