Forandring fryder? En kvalitativ studie av endringsprosesser i en privat virksomhet - Hanssen, Leif Tore; Nikoma, Marianne (Universitetet i Tromsø, 2012)
Denne oppgaven omhandler organisasjonsendringen ved en privat produksjonsbedrift i Nord-Norge. Problemstillingen er: Hvilke måter kan endring foregå på? Hva er effekten av endring? Oversettelsesteori og teorier om endringsstrategier er anvendt for å besvare problemstillingen. Det er benyttet en kvalitativ metode for å samle inn data. Det er foretatt intervju av de ansatte, hvor hensikten er å måle effekten av endring i tidsperioden mars 2011 til mai 2012. Funnene viser at endringen i denne bedriften har foregått gjennom å ha et klart mål for endringen, ved å motivere de ansatte, ha en plan for endringen og tydelig ledelse. Vi ser at elementer fra både strategi E og strategi O er anvendt i endringsprosessen. Det har vært effekt av endringen i form av at det har blitt høyere effektivitet, bedre kompetanse, kontinuitet og en mer helhetlig organisasjonskultur.