Mellom kultur og økonomi : reindrift og kvinners hverdagsliv - Utsi, Marit Meløy (Universitetet i Tromsø, 2010)
Denne masteroppgaven handler om moderne reindriftskvinner. Reindrifta har vært under store endringer de siste 40 årene, og moderniseringen førte til endringer i reindriftsfamilienes bosetningsmønstre og livsvilkår. Mange reindriftskvinner har beveget seg ut av husholdet og ut av reindrifta, og inn i et moderne arbeidsliv. Arbeidslivet stiller krav til kvinnene, samtidig som den tradisjonelle rollen kvinnene hadde i reindriften fortsatt preger kvinnenes hverdagsliv. Mange av de tradisjonelle arbeidsoppgavene i reindrifta er videreført i nye former. Dette fører spesielt de yngre kvinnene ut i dilemmaer mellom kultur og økonomi, mellom tradisjoner og modernitet. De politiske strukturene som har vært rådende innen reindriftsnæringen og forvaltningen av denne har virket endrende på kvinnenes situasjon i reindrifta, og har på mange måter vært med på å svekke reindriftskvinnenes stilling. I 1999 ble det innført kvinnerettede tiltak for reindrifta, der formålet var å snu på denne utviklingen. I masteroppgaven stilles også spørsmålet om de politiske tiltakene har vært egnet for å nå målet om å øke kvinners deltagelse i reindrifta.