Gravides bruk av diskusjonsforum på internett : nyttig informasjonskilde eller grobunn for bekymringer? - Åsli, Lene Angell (Universitetet i Tromsø, 2010)
BAKGRUNN: Gravide kvinner er blant de som bruker internett mest til å innhente helserelatert informasjon. Mange sider for gravide har også diskusjonsforum uten redaksjonell kontroll av det som skrives. Denne studien undersøker bruk og konsekvenser av bruk av slike sider. MATERIALE OG METODE: Totalt 157 gravide kvinner som hadde vært til kontroll hos jordmor ved utvalgte steder i Troms og Finnmark ble studert ved hjelp av et spørreskjema utarbeidet for å kartlegge bruk av diskusjonsforum for gravide. RESULTATER: Over 60 prosent av kvinnene rapporterte at de brukte forum for å innhente informasjon om graviditet. Kvinnene var uenig (p< .001) i at de kunne stole på informasjon som fantes på diskusjonsforum for gravide, de var uenig (p< .001) i at de ble urolige av å lese på diskusjonsforum og enig (p< .001) i at de tok det opp utenfor forumet hvis de ble urolige. Kvinnene med selvrapporterte komplikasjoner ved tidligere svangerskap ble derimot mer urolige (p< .007) av å lese på forum enn de uten tidligere komplikasjoner. FORTOLKNING: De gravide kvinnene hadde stort sett et sunt forhold til bruken av diskusjonsforum. De møtte informasjon de fant på fora med sunn skepsis og tok det opp utenfor forumet hvis de ble urolige. BACKGROUND: Pregnant women use the internet for health information, and sites for pregnant women often include discussion forums which may contain inaccurate information. This study investigates the use of such sites. METHODS: A total of 157 women were recruited from midwife consultations and asked to fill in a questionnaire about their use of discussion forums for pregnant women. RESULTS: Sixty percent of the women in this study reported to have visited discussion forums to collect pregnancy related information. The women disagreed (p< .001) with a statement saying that they trusted the information from discussion forums, they disagreed (p< .001) with a statement saying that they became worried when they read from the forums, and they agreed (p< .007) with a statement saying ...