Fiskere, forfattere og andre stereotypier : en undersøkelse av ungdommers holdninger til dialektene i Grenland og Tromsø - Rimestad, Rasmus (Universitetet i Tromsø, 2012)
Arbeidet er en kvantitativ masketest som søker å avdekke holdninger ungdommer i Troms og nedre Telemark har til tromsø- og grenlandsdialekten. Av variabler som kan virke inn på holdninger, er følgende undersøkt: kjønn, hvor informantene er fra, oppvekst i byen eller på landet, linjevalg ved videregående skole og hvor i Norge informantene kunne tenke seg å bosette seg. Spørreskjemaet som informantene svarer på, inneholder 15 adjektiv der informantene skal vurdere hvor godt hvert adjektiv passer til førsteinntrykket han/hun får av taleren, samt spørsmål om yrket taleren har. Oppgava inneholder også en didaktisk del med en læreplananalyse og et forslag til opplegg i videregående skole.