Androgen receptor CAG and GGN polymorphisms in vivo and in vitro - Skjærpe, Paal André (University of Tromsø, 2012)
The papers of this thesis are not available in Munin: 1. Skjærpe PA, Lundberg Giwercman Y, Giwercman A and Svartberg J.: 'Androgen receptor gene polymorphism and sex hormones in elderly men: the Tromsø study', Asian Journal of Andrology (2009) 11:222-228. Available at http://dx.doi.org/10.1038/aja.2008.7 2. Skjærpe PA, Lundberg Giwercman Y, Giwercman A and Svartberg J.: 'Androgen receptor gene polymorphism and the metabolic syndrome in 60-80 years old Norwegian men', International Journal of Andrology (2010) 33:500–506. Available at http://dx.doi.org/10.1111/j.1365-2605.2008.00942.x 3. Nenonen H, Björk C, Skjærpe PA, Giwercman A, Rylander L, Svartberg J and Lundberg Giwercman Y.: 'CAG repeat number is not inversely associated with androgen receptor activity in vitro', Molecular Human Reproduction (2010) 16:153-157. Available at http://dx.doi.org/10.1093/molehr/gap097 4. Nenonen H, Skjærpe PA, Lippolis G, Sajid A, Bjartell A, Svartberg J, Giwercman A, Sävblom C and Lundberg Giwercman Y.: 'Androgen receptor CAG length dependent amount of prostate specific antigen in serum and in tissue' (manuscript) Mannens testosteronnivå påvirkes av genetiske variasjoner i androgenreseptorens lengde selv om sammenhangen er beskjeden. Studier på celler har også vist at den vanligste androgenreseptoren lengden er den mest effektive. I studien Androgen receptor CAG og GGN polymorfier in vivo og in vitro har vi studert sammenhengen mellom genetiske variasjoner i androgenreseptorens lengde og testosteronnivåer samt risikofaktorer for hjerte- karsykdom (Metabolsk syndrom). Vi har også på cellenivå studert hvilken betydning variasjoner i androgenreseptorlengden har på reseptorens effektivitet og evne til å skape det androgene uttrykk. Vi har i våre studier vist at testosteronnivået hos eldre menn er assosiert med en økende lengde på androgenreseptoren. Assosiasjonen var dog beskjeden sammenlignet med for eksempel betydningen av overvekt som er kraftig assosiert med lave testosteron nivåer. Man behøver derfor ikke å ta hensyn til ...