Blodlipider og ferritin blant ungdomsskoleelever i Finnmark - Pedersen, Torunn (Universitetet i Tromsø, 2012)
Jeg undersøker lipid- og ferritinnivåene blant ungdomsskoleelever, 13-14 år, i Kirkenes, Øst-Finnmark, og sammenlikner med tidligere funn i samme fylke, som har høy mortalitet av hjerte- og karsykdommer, samt høyt kolesterolnivå. Oppgaven tar sikte på å undersøke om nivået av disse variablene har endret seg over en periode på 15-20 år, i tråd med kolesterolnivået blant voksne i Finnmark. Det gjøres en enkel kostholds- og livsstilsundersøkelse for å prøve å relatere disse til funn i blod. Man fant at totalkolesterolet var minket, i tråd med nivået for voksne i Finnmark. Vedr ferritinnivået var det færre med lave/nesten tomme jernlagre enn tidligere. Videre fant man at det fortsatt er tradisjonelle risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, spesielt når det gjelder lavt inntak av fisk og lite fysisk aktivitet. Det var tidligere 12 % med BMI > 28, som indikerer overvekt/fedme, mens det ikke var noen deltakere i denne undersøkelsen med en så høy BMI. Antall med totalkolesterol>5,2 mmol/L, som anses som høyt i denne årsklassen, har minket, fra 25 % på begynnelsen av 1990- tallet til 6,9 % i denne undersøkelsen.