Seasonal variation in incidence of acute myocardial infarction and cardiovascular disease risk factors in a subarctic population : the Tromsø Study - Hopstock, Laila Arnesdatter (University of Tromsø, 2012)
The papers of this thesis are not available in Munin: 1. Hopstock LA, Wilsgaard T, Njølstad I, Mannsverk J, Mathiesen EB, Løchen ML and Bønaa KH.: 'Seasonal variation in incidence in acute myocardial infarction in a sub-Arctic population: the Tromsø Study 1974–2004', European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation (2011), vol.18(2):320-325. Available at ttp://dx.doi.org/10.1097/HJR.0b013e32833c7c28 2. Hopstock LA, Fors AS, Bønaa KH, Mannsverk J, Njølstad I and Wilsgaard T.: 'The effect of daily weather conditions on myocardial infarction incidence in a subarctic population: the Tromsø Study 1974– 2004', Journal of Epidemiology and Community Health (2012), vol.66:815-820. Available at http://dx.doi.org/10.1136/jech.2010.131458 3. Hopstock LA, Barnett AG, Bønaa KH, Mannsverk J, Njølstad I and Wilsgaard T.: 'Seasonal variation in cardiovascular disease risk factors in a subarctic population: the Tromsø Study 1979–2008', Journal of Epidemiology and Community Health (2012), Online First. Available at http://dx.doi.org/10.1136/jech-2012-201547 SAMMENDRAG Årstidsvariasjon med topp om vinteren i akutt hjerteinfarkt insidens og risikofaktorer for hjertekarsykdom er observert i studier verden over. Mange tidligere studier har metodiske begrensninger og få er utført i områder med kaldere klima. Hensikten med denne avhandlingen er å undersøke effekt av årstid og meteorologiske faktorer på insidens av førstegangs hjerteinfarkt samt årstidsvariasjon i risikofaktorer for hjertekarsykdom i en subarktisk befolkning med lang oppfølgingstid, ved bruk av adekvate metoder med validerte endepunkt og veldefinerte eksponeringsvariabler. Den befolkningsbaserte Tromsøundersøkelsen består av over 40,000 mennesker bosatt i et subarktisk klima i Nord-Norge. Studiedeltagerne har blitt undersøkt opp til ni ganger i seks repeterte helseundersøkelser i årene mellom 1974 og 2008, der det har blitt samlet inn informasjon om hjerteinfarkt og risikofaktorer. Avhandlingen består av tre studier. Den første studien er en analyse av ...