Forekomst av livsstilssykdommer og risikofaktorer i to kystkommuner i Finnmark, og hvordan forebygge dem - Bjørkto, Magnus Holter; Jerijervi, Siren Elisabeth (Universitetet i Tromsø, 2012)
Bakgrunn: Samfunnets helseutfordringer er i endring, og kroniske sykdommer relatert til livsstil blir stadig mer utbredt. Dette stiller krav til forebyggende arbeid med folkehelsetiltak og frisklivsarbeid. Med ny folkehelselovgivning blir kommunene pålagt ansvaret for dette i all sin virksomhet. Metode: En lokal befolkningsundersøkelse i Gamvik og Lebesby kommuner i Finnmark ble gjennomført for å få oversikt over helsetilstanden. Vi har systematisert resultatene, og i tillegg til offentlig tilgjengelig statistikk bruker vi den til å se på utbredelsen av en del risikofaktorer og sykdom sett opp mot landet for øvrig. Resultater: Resultatene viser en økt belastning av KOLS og diabetes, mens sikre slutninger ikke kan trekkes når det gjelder overvekt, røyking, høyt blodtrykk eller hjerteinfarkt. Konklusjon: Kommunene har en økt helsebelastning. De har kommet godt i gang med folkehelsetiltak og frisklivsarbeid,men har enda en vei å gå. Målrettet arbeid med økt aktivisering og andre tiltak antas å ville redusere forskjellene til andre deler av landet, og gi en gunstig helseutvikling i kommunene.