Kartlegging av alle tvillingfødsler ved Nordlandssykehuset Bodø 2009/2010 med beskrivelse av de som endte med akutt keisersnitt - Johansen, Nina Myking (Universitetet i Tromsø, 2012)
Formål: Tvillingsvangerskap medfører hyppigere plager og komplikasjoner for mor, og økt sykelighet og dødelighet for barna. Tvillingfødsler har også økt frekvens av akutte keisersnitt sammenlignet med enkeltfødsler. Hensikten med studien, var å kartlegge alle tvillingfødslene ved Kvinneklinikken Nordlandssykehuset i en to års periode, med beskrivelse av de som endte med akutt keisersnitt. I tillegg ønsket vi å sammenligne indikasjonene oppgitt i operasjonsbeskrivelsene med diagnosekodene i epikrisene, som en kvalitetssikring for avdelingen. Materiale og metode Materialet omfatter alle tvillinggravide som ble forløst ved akutt keisersnitt ved Kvinneklinikken Nordlanssykehuset i 2009 og 2010. Pasientenes navn og fødselsdato ble identifisert ved gjennomgang av fødeprotokoller for den aktuelle periode. I DIPS (elektronisk datajournal) ble indikasjoner for keisersnittet og faktorer om mor, svangerskapet, fødselsforløpet og barna hentet ut, hovedsakelig gjennom operasjonsbeskrivelse og epikrise. Inklusjonskriteriet for journalgjennomgang var tvillingfødsler som endte med akutt keisersnitt. Resultater og fortolkning Antall tvillingfødsler i studieperioden ble funnet til 58. 16 av disse endte med akutt keisersnitt. Vi fant en total keisersnittsfrekvens på 36,2 %, og dermed en relativt høy forekomst av vaginale fødsler, hele 63,8 %. Når det gjelder sammenligning av indikasjonskodingen oppgitt i operasjonsbeskrivelsene med koder i epikrisene, og det ble funnet høy grad av samsvar.